KOLONI LEBAH MADU PDF

Koloni Lebah Madu. By TT BEE HONEY · Updated Kami di. ‘Bersama pelajar2 UTem. Terima kasih kerana membeli madu kelulut keluaran T.t Bee honey. See contact information and details about Jual Koloni Lebah Madu Mellifera, Cerana & Trigona. Madu adalah cairan yang menyerupai sirup yang dihasilkan oleh lebah Setelah proses ini, madu siap digunakan oleh koloni lebah atau di.

Author: Brakree Tall
Country: Seychelles
Language: English (Spanish)
Genre: Software
Published (Last): 5 September 2008
Pages: 492
PDF File Size: 19.59 Mb
ePub File Size: 8.58 Mb
ISBN: 838-6-13061-941-5
Downloads: 3750
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Tozshura

Proceedings of the California Academy of Sciences.

Hanya ada satu spesies yang dikenali dalam subgenus Megapis. Apis LinnaeusSpesies Subgenus Micrapis: Terdapat tiga atau empat spesies Apis timur. Semua lebah madu tinggal dalam koloni di mana lebah pekerja boleh menyengat penceroboh sebagai langkah pertahanan, dan lebah-lebah yang ditakutkan merembeskan feromon yang merangsang serangan lbah oleh lebah-lebah yang lain. Apis mellifera bukan hidupan asli benua Kolonu, oleh itu ia tidak terdapat di situ sebelum ketibaan pendatang Eropah.

Pemeliharaan lebah kelulut telah lama dipraktikkan di Amerika Tengah dan Amerika Selatan sebelum kedatangan pendatang Eropah.

Lebah madu – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Apis breviligula Apis dorsata Subgenus Apis: Lebah-lebah Apis yang terawal muncul dalam rekod fosil pada sempadan Eosen — Oligosen juta tahun dahulu dalam mendapan Eropah. Pemeriksaan koloni di lapangan bertumpu kepada:. Lazimnya, dua spesies tersebut didapati hidup secara simpatri tetapi amat berbeza dari segi evolusi dan mungkin merupakan hasil penspesiesan alopatrikemudian taburannya kemudian bertemu. Pembezaan jantina dikawal oleh suatu partenogenesis yang terubah suai.

  KALKI OR THE FUTURE OF CIVILIZATION PDF

Kaedah tradisional menggunakan cara mengambil koloni liar dari tunggul kayu dan memindahkannya ke sarang buatan manusia.

Kebanyakan hasil tanaman yang bergantung pada lebah madu untuk pendebungaan telah juga diimport sejak zaman penjajahan. Apis andreniformis Apis florea Subgenus Megapis: The Indo-Malayan Species of Trigona. Lebah madu selaku lambang keabadian dan kebangkitan semula dijadikan jata diraja Merovingiandan dibangkitkan semula oleh Napoleon.

Spesies-spesies Apis merupakan pengunjung bunga yang generalis, iaitu mendebungakan sebilangan besar tetapi mavu semua jenis tumbuhan. Hanya dua spesies lebah madu, A.

Apini Latreille The Story Of The Honeybee. Terdapat dua kaedah penternakan kelulut iaitu kaedah tradisional dan kaedah pemeliharaan secara industri. Dalam projek lain Wikimedia Commons. Adakalanya madu juga dikumpul oleh manusia dari sarang lebah tukang. Asal-usul lebah madu prasejarah ini tidak semestinya menunjukkan bahawa genus ini berasal dari Eropah, sebaliknya hanya kebetulan ia wujud di situ ketika itu.

Apis florea dan Apis andreniformis merupakan lebah madu kecil yang berasal dari Asia selatan dan tenggara.

Koloni Lebah Madu

Apini inferred from nuclear and mitochondrial DNA sequence data” [Mol. Pendeta wanita di Delphi digelar “Lebah Delphi”. Ia dikenali sebagai lebah madu Eropah, Barat atau biasa. Propolis atau pelekat lebah diperbuat daripada resin, balsam dan sap pokok.

  EL ATRAVESADO ANDRES CAICEDO PDF

Capahan ini serasi dengan hipotesis bahawa leluhur lebah madu yang bersarang dalam gua ini telah berpecah kepada kelompok Barat di Afrika Timur dan kelompok Timur di Asia tropika, kesan daripada penggurunan di Timur Tengah dan kawasan-kawasan berdekatan, yang menyebabkan kemerosotan tumbuhan dan pokok sebagai sumber makanan yang turut menyediakan tapak bersarang, dan oleh itu mematahkan aliran gen.

Dicapai June 1, Dicapai 5 Julai Penternakan ini juga bertujuan untuk pendebungaan tanaman dan penghasilan koloni kelulut untuk dijual kepada pemelihara lain. Terdapat perbezaan sesama spesies lebah madu, tetapi semuanya berkongsi ciri-ciri yang berikut:.

Terdapat hanya seekor sahaja ratu di dalam satu-satu koloni. How the Honey Bee Shaped a Nation.

Lebah madu

Lebah madu sebagai satu kumpulan nampaknya berpusat awalan di Asia Tenggara dan Asia Tenggara termasuk Filipinakerana semua kecuali satu i. Jika kedua-dua alel seks adalah seiras, lahir pula lebah jantan diploid yang mandul dan tiada sengat, dan oleh itu perlu disingkirkan selepas menetas.

Semasa zaman itu, kaum Asli mengambil madu dan lilin daripada kelulut.

Posted in Art