HIKAYAT IBLIS PDF

Kandungan: Dialog cerita Nabi Muhammad (s.a.w) dengan iblis. Title, Hikayat iblis & malaikat: story of iblis vs story of malaikat. Author, Adiba A. Soebachman. Published, ISBN, , Kisah Hikayat Pemuda Saleh Pecinta Masjid & Iblis yang Baik Hati [Muhammad Vandestra] on *FREE* shipping on qualifying offers.

Author: Kazrabar Bagore
Country: Panama
Language: English (Spanish)
Genre: Science
Published (Last): 12 January 2015
Pages: 303
PDF File Size: 20.9 Mb
ePub File Size: 3.83 Mb
ISBN: 854-7-69742-146-9
Downloads: 35303
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Goltigami

Ada pun perpustakaan lama melayu, iaitu kitab-kitab, hikayat-hikayat dan syair-syair yang musnah itu menurut Hikayat Abdullah penuh berisi di dalam tiga buah peti kulit panjang-panjang sedepa, diantaranya ada kira-kira tiga ratus buah iblos yang telah dijilid, tiada termasuk naskah-naskah yang belum berjilid, yang bercerai-berai, bergulung dan yang berhelai-helai.

Hikayat Iblis – Wikiwand

Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah. Selain itu dengan kejatuhan kerajaan Melaka, banyak kehilangan naskhah-naskhah kesusasteraan lama Melayu apabila Kerajaan Melayu Melaka kalah kepada Ferringhi orang asing dari Barat.

  ANALOG AND DIGITAL COMMUNICATION SYSTEMS RODEN PDF

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Banyak hasil kesusasteraan Melayu yang telah musnah ditelan zaman dan peperangan. Selain dari itu ada lagi duah buah peti penuh berisi dengan surat-surat dan kitab-kitab Jawa, Bali dan Bugis dan tulisan-tulisan di atas daun lontar. Selain itu berlaku juga kebakaran pada sebuah kapal yang bernama the Fame yang dalam pelayaran ke British.

Antara punca kemusnahan tulisan kesusasteraan Melayu adalah seperti lenyapnya Kerajaan Seri Wijaya serta kedatangan agama Islam ke alam Melayuyang membawa kepada lenyapnya hikayt naskhah-naskhah kesusasteraan Melayu yang berasal dari zaman Hindu dahulu.

Ruang nama Rencana Perbincangan. Kapal laksamana Alfonso de Hiayat dari Portugis yang dipercayai tenggelam di perairan Aceh Tamiang dan Pasai pada Disember membawa kblis harta rampasan perang Melaka. Sastera Melayu boleh dibahagi kepada beberapa pecahan seperti berikut: Malangnya semuanya itu telah musnah, termasuklah segala naskhah buku-buku, surat-surat, tulisan di daun-daun lontar dan sebagainya yang telah disimpan ke dalam peti-peti oleh munshi Abdullah di Singapura itu serta beberapa banyak lagi khazanah-khazanah yang telah terkumpul dan dibawa daripada Bencoolen.

  GEOFF COLVIN TALENT IS OVERRATED PDF

Diambil daripada ” https: Dalam projek lain Wikimedia Commons.

Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. Laman ini diubah buat kali terakhir pada Menurut keterangan Abdullah Abdul Kadir Munshi dalam hikayatnya, nyatalah amat banyak perpustakaan lama Melayu yang telah musnah dalam kebakaran kapal the Fame itu.

Dalam kebakaran itu turut musnah segala muatannya iaitu berbagai khazanah termasuklah perpustakaan lama Melayu yang telah dikumpulkan oleh tuan Raffles. Selain itu kerana istana raja ialah menjadi tempat perhimpunan buku-buku, kebanyakannya musnah binasa dijilat api seperti dalam peristiwa kebakaran istana Sultan Mansor Shah seperti tersebut kisahnya di dalam buku Sejarah Melayu yang mengatakan bahawa dalam peristiwa itulah bangunan kerajaan Sang Nila Utama telah dibakar.