AKTA TAFSIRAN 1948 PDF

and (M.U.. Ordinance No. 7 of. , Act No. 23 of. and Act No. 57 of ). Consolidated and Revised (Act w.e.f. October. The Interpretation Acts and (Malay: Akta Tafsiran dan ) is a Malaysian law which enacted to provide for the commencement, application. Akta Tafsiran & (akta ) hingga 10hb November Format: Rujukan. Published: Kuala Lumpur International Law Book Services Subjects.

Author: Kagazilkree Zulur
Country: Jordan
Language: English (Spanish)
Genre: Technology
Published (Last): 18 June 2006
Pages: 240
PDF File Size: 14.48 Mb
ePub File Size: 6.10 Mb
ISBN: 745-1-18299-799-3
Downloads: 12683
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Akinole

You can help Wikipedia by expanding it.

Akta Tafsiran 1948 & 1967 (Akta 388) : (hingga 10hb April 1992) Akta Tafsiran 1948 dan 1967

Namun, setelah 2 tahun berlalu, janji PM belum terlaksana sehingga sekarang hatta tarikh untuk dibawa ke Parlimen taffsiran belum boleh dipastikan. Desakan oleh pelbagai pihak mutakhir ini disebabkan oleh banyak kes apabila melibatkan kata-kata dan ucapan sensitif daripada pihak yang menyokong kerajaan, maka tindakan tidak diambil atau lambat diambil, tetapi apabila kenyataan yang sama datang daripada pihak pembangkang, maka tindakan terlalu cepat diambil.

Pendakwaan terpilih yang menjadi racun kepada negara menyedarkan masyarakat akan kebobrokan akta hasutan yang menyekat kebebasan bersuara dan juga dalam hal kebebasan akademik. Yang menjadi asas kepada pertikaian yang berlaku adalah peruntukan Seksyen 4 1 akta ini, iaitu mana-mana orang yang:. Powers and Appointments Division Eleven: Structure [ edit ] The Interpretation Acts tatsiranin its current form 1 Januaryconsists of 3 Parts containing 15 divisions, sections and 2 schedules including 18 amendments.

Distance and Time Division Twelve: Interpretation and General Clauses Ordinance [M.

Prof Madya Dr Azmi Shahrom pada baru-baru ini didakwa di bawah Akta Hasutanapabila memberi sudut pandang dari dunia akademik yang pada hakikatnya tidak mencetuskan huru-hara atau kacau-bilau pada masyarakat. Yang menjadi asas kepada pertikaian yang berlaku adalah peruntukan Seksyen 4 1 akta ini, iaitu mana-mana orang yang: Akta ini juga menyekat kebebasan rakyat dan aka utama dengan akta ini ialah kerana adanya pendakwaan terpilih.

  KX-FL513 SERVICE MANUAL PDF

Civil & Procedural

Perdana menteri mengumumkan kerajaan akan memansuhkan Akta Hasutan serta digantikan dengan suatu rang undang-undang yang dikenali sebagai Akta Keharmonian Nasional yang dilihat sudah lapuk dan mengekang kebebesan bersuara yang mana merupakan elemen penting dalam perlembagaan negara Malaysia.

Dan apabila pindaan hendak dibuat, kerajaan perlulah melibatkan wakil parti pembangkang dan NGO untuk turut sama berdiskusi supaya rang undang-undang yang dipinda nanti dapat mewakili aspirasi rakyat seluruhnya. The Interpretation Acts tafsirqnin its current form 1 Januaryconsists of 3 Parts containing 15 divisions, sections and 2 schedules including 18 amendments.

Imperial Acts Division Nine: Sekiranya kerajaan masih bertegas untuk mengekalkan Akta Hasutan ata, maka perlu dijalankan beberapa pindaan yang dinyatakan di atas dan sekiranya kerajaan bertegas untuk memansuhkan maka tunaikan janji tersebut tafairan libatkan wakil-wakil pembangkang dan NGO supaya rang undang-undang tersebut menepati aspirasi rakyat.

Search News Search web. Interpretation Acts and An Act to provide for the commencement, application, construction, interpretation and operation of written laws; to provide for matters in relation to the exercise of statutory powers and duties; and for matters connected therewith.

Books by Subject: LAW – Times Bookstores

Penal Provisions Division Fifteen: Retrieved from ” https: Hal ini dapat dilihat dengan isu yang melibatkan. Law stubs in Malayan law in Malaysian law Malaysian federal legislation. An Act to provide for the commencement, application, construction, interpretation and operation of written laws; to provide for matters in relation to the exercise of statutory powers and duties; and for matters connected therewith.

Namun pemansuhan dan penggubalan rang undang-undang baharu ini perlu menyediakan ruang demokratik yang mencukupi untuk menggarap perbezaan pendapat serta persaingan idea agar rang undang-undang yang akan digubal adalah rang undang-undang yang menepati kehendak negara dan rakyat.

Subsidiary Legislation Division Ten: In force The Interpretation Acts and Malay: Persoalannya, apakah aktz isu yang hangat diperdebatkan dalam Akta Hasutan ini sehingga ada desakan supaya ia dihapuskan?

From Wikipedia, the free encyclopedia. Janji PM Najib seakan-akan menjadi capati bukan lagi ditepati, seperti slogan yang kerap kali berkumandang di ruang media milik kerajaan. Oleh itu, jika kerajaan bertegas untuk kekal dengan akta ini maka perlu beberapa pindaan tafxiran akta ini supaya jenis kesalahannya diberikan takrifan yang lebih spesifik dan adil. The Interpretation Acts and Malay: Part I—18 MayP. Views Read Edit View history. This page was last edited on 21 Septemberat Articles containing Malay-language text All stub tagsiran.

  BGAS CSWIP PAINTING INSPECTOR STUDY MATERIAL PDF

Akta Tafsiran 1948 dan 1967

Bagi Akta Keharmonian Nasional yang akan digubal, Najib menyatakan rang undang- undang baharu itu akan bersifat lebih mendasar atau spesifik bagi membolehkan kerajaan mengambil tindakan terhadap sesiapa sahaja yang menyentuh isu sensitiviti rakyat Malaysia untuk memecahbelahkan perpaduan nasional. Reprint of Written Laws Division Fourteen: By using this site, you agree to the Terms tafsran Use and Privacy Policy.

Powers and Appointments Division Four: Najib juga menyatakan peruntukan baharu ini tidak akan menyekat rakyat untuk mengkritik kerajaan dan pentadbiran demi keadilan. Part I Division One: This law -related article is a stub.

Akta Tafsiran dan is a Malaysian law which enacted to provide for the commencement, application, construction, interpretation and operation of written laws; to provide for matters in relation to the exercise of statutory powers and duties; and for matters connected therewith. Pada analisis yang dilakukan oleh beberapa pakar perundangan seperti Prof Aziz Bari peruntukan Seksyen 4 1 akta ini terlalu umum sehingga terdedah kepada salah tafsiran oleh tafdiran kerajaan untuk menangkap bukan sahaja mereka yang menghasut sehingga boleh mengancam ketenteraman negara, tetapi juga menangkap ahli politik dan NGO yang taafsiran menganggu kuasa kerajaan.

Sikap double standard inilah yang menyebabkan pembangkang, NGO dan masyarakat sivil yang memahami erti keadilan marah dan kecewa.

Posted in Art